Pe 8 aprilie se năștea Emil Cioran

          A trecut mai bine de un secol de la nașterea unuia dintre cei mai mari filozofi români, Emil Cioran. Astăzi Cioran ar fi împlinit 106 ani. Născut pe 8 aprilie 1911 în satul Rășinari din Sibiu, Cioran avea să facă carieră datorită pesimismului său contagios, al unui exces de conștiință și a unei viziunii patologice asupra vieții. După cum însăși spunea – excesul de conștiință este fatal. Tocmai acest exces de conștiință nu îl lăsă pe Cioran să doarmă. Suferind de insomnii încă din adolescență, Cioran se salvează prin scris. Filozofia este modul prin care el refulează și se eliberează, filozofia apare astfel ca un panaceu. Vreau să vă spun că privesc tot ce am scris, nu ca pe o teorie, ci ca pe o terapie pentru mine însumi. (G. Liiceanu, Cioran sau filozofia ca antifilozfie).

          Destinul avea să i se schimbe când, în 1937 ajunge la Paris ca bursier al Institutului Francez, după ce cu câțiva ani în urmă mersese la Berlin cu o bursă Humboldt. Aici Cioran se angajează că va studia la Universitatea Sorbona pentru lucrarea de doctorat, doctorat pe care nu îl va susține niciodată, și pe care nu avea nicio intenție să îl susțină, căci după terminarea studiilor universitare, Cioran se dezice de tot ce însemană învățământ instituțional și pornește pe propriul său drum.

          Figurează ca student la Sorbona multă vreme, și trăiește mâncând la cantina universității, până când cineva observă că era mult mai în vârstă decât restul studenților. Își găsește curând și admiratori ai scrierilor sale, printre aceștia se numară și Simone Boue, în locuința căriea avea să locuiască până la sfârșitul vieții. Pe aceeași stradă din Cartierul Latin, Cioran avea să își ducă întreaga existență din capitala Franței. Dacă ar fi să analizăm opera filozofică a lui Cioran, am putea spune foarte simplu că opera lui este alcătuită dintr-o singură scriere majoră, o singură carte monumentală, cea a nihilismului, a problemei vieții și mai ales a morții. Mă gândeam al moarte în fiecare clipă, chiar si în timp ce mâncam. (…) Am o senzație ciudată când mă gândesc că am ajuns la 22 de ani specialist în problema morții. (ibidem)

          Cioran a scris 6 cărți în limba română, iar mai apoi, odată ajuns în Franța, începe să își exerseze limba franceză, fiind conștient că nu poate avea succes decât scriind în limba țării care l-a adoptat. Astfel, după un efort continuu de câțiva ani în care își perfecționează cunoștințele de limba franceză, Cioran publică prima lui carte în limba lui Voltaire, Tratat de descompunere, la editura Gallimard în 1949. Urmează încă 10 cărți în limba franceză, care îl fac pe Cioran cel mai la modă filozof din Franța, și chair din Europa. Deși i s-au decernat mai mutle premii substanțiale pentru scrierile sale, Cioran nu a acceptat decât unul singur, premiul Rivarol, la începutul carierei. Nu poți scrie o carte precum Neajunsul de a te fi născut, și apoi să încasezi un premiu literar. (ibidem).

          A dus o viață modestă, demnă de un adevărat filozof. A locuit toată viața lui pe aceeași stradă din Cartierul Latin. De la plecarea în Franța, nu avea să mai revină în România niciodată, în schimb a păstrat o corespondență apropiată cu marile personalități ale culturii române, în special cu Constantin Noica și Petre Țuțea.

          Cioran era un iubitor de cultură sub toate formele ei – poezie, teatru, muzică. Eu citesc foarte mult, în special Shakespeare și marii poeți englezi. În afară de muzică și poezie, totul e minciună sau vulgaritate.(ibidem). Cioran nu era un filozof tipic ce lâncezea toată ziua la masa lui de scris, ba din contră, se spune ca mergea în fiecare zi zeci de kilometrii pe bicicletă, practicând astfel un fel de peripatetism modern. Două pasiuni am avut în viață – lectura și bicicleta. (idem).

          La momentul în care Cioran a început să scrie filozofie, era destul de dificil să mai vi cu ceva nou, să fii original, pentru că deja filozofia se consacrase ca știința a gândirii speculative prin intermediul filozofilor de anvergură care l-au precedat. Existau deasemenea și filozofi contemporani cu Cioran, care la momentul respectiv reprezentau în Europa o autoritate în materie de filozofie, de exemplu Martin Heidegger sau Ludwig Wittgenstein. Însă scrierile lui Cioran erau din alt film, el venea cu o filozofie ce semănă pe alocuri cu cea a lui Nietzsche, dar față de care se diferenția categoric prin viziunea absolut nihilistă asupra vieții si condamnarea existenței pe toate planurile. În timp ce Nietzsche era un vizionar, care promova cultul uber mensch-ului (supra-omul), ce nu are nevoie de credință în Dumnezeu pentru că el însuși poate devenii un Dumnezeu, și al cărui unic scop în viață era acela de a deține cât mai multă putere, Cioran ne spunea că nu mai există niciun loc unde să poți detesta ca profesionist această lume (Eseuri). Nu e de mirare că filozofia lui Nietzsche a inspirat ideologia nazistă, în timp ce filozofia lui Cioran nu a inspirat probabil decât sinucigașii. Cioran îi reproșa lui Nietzsche personalitatea și momentele de ardoare, care nu l-au făcut să cunoască scârba îndelung filtrată.

          Pentru Cioran viața era sinonimă cu resemnarea, nu merită nici să trăiești dar nici să mori, pentru că oricum totul este lipsit de sens. Tocmai de aceea nu a recurs niciodată la suicid, pentru că ura atât viața cât și moartea, și considera că atât una cât și cealaltă nu merită niciun efort. Ce moștenire ne-a lăsat Cioran? În primul rând luciditatea totală în fața vieții, și în al doilea rând resemnarea care te face să vezi lucrurile așa cum sunt în realitate, trecătoare și fără sens. Și nu în ultimul rând Cioran ne-a demonstreat că scrisul este o metodă excelentă de refulare, vindecare, și purificare a spiritului uman, un catharsis la îndemâna oricui.

Ar fi multe de spus despre Cioran și filozofia sa pesimistă, pentru că deși la prima vedere ea este liniară, ascunde multe nuanțe interesante.


Citate din propriile lecturi.

Scepticismul e sadismul sufletelor rănite. (istorie și utopie)

A crea inseamna sa-ti lasi mostenire suferintele, sa vrei ca ceilalti sa le cunoasca si sa le asume, sa se patrunda de ele si sa le retraiască. (istorie și utopie)

Maniaci ai procreării, bipezi cu chipuri demonetizate, ne-am pierdut orice gust unii pentru altii, si doar pe un pamant pe jumatate pustiu, populat de cel mult cateva mii de locuitori, fizionomiile noastre si-ar putea regasi vechea seductie. (istorie și utopie)

In aparenta toata lumea e multumita de sine, in realitate, nimeni. (istorie și utopie)

Nu pot vorbi de fericire decat din auzite. (lacrimi și sfinți)

Limita fiecari dureri, este o durere si mai mare. (lacrimi și sfinți)

Cerul senin ne obliga la mai mutle intristari decat cel cenusiu, caci ne pune in fata prea multor sperante la care n-avem curajul, pe cand ultimul ne ingroapa fara alternative. (lacrimi și sfinți)

De frica naufragiului ne agatam de aceste epave care se cheama sfinti.  (lacrimi și sfinți)

Nu poti iubii in acelasi timp cu pasiune o femeie si pe dumnezeu, amestecul celor doua erotici ireductibile creeaza o pendulatie interminabila. O femeie ne poate scapa de dumnezeu, precum dumnezeu ne poate scapa de toate femeile. (lacrimi și sfinți)

In sine orice idee este neutra, sau ar trebui sa fie, dar omul o insufleteste, proiectandu-si in ea flacara si nebunia. (tratat de descompunere)

Iubirea – o intalnire intre doua salive – toate sentimentele isi trag absolutul din mizeria glandelor. (tratat de descompunere)

Dati vietii un scop precis – isi pierde pe loc orice atractie. (tratat de descompunere)

Creator de valori, omul este fiinta deliranta prin excelenta. (tratat de descompunere)

Ce pacat ai savarsit ca sa te nasti, ce crima ca sa existi? (tratat de descompunere)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s