Pe 13 decembrie murea Nichita Stănescu

       Sunt unii oameni care nu mor, s-au născut să fie nemuritori, trăiesc veșnic nu prin sinele lor ci prin sinele altora. Și cum reușesc să facă asta? Simplu, prin ceea ce au lăsat în urma lor, prin edificiile artistice și literare pe care le-au ridicat. Ei rămân undeva acolo întipăriți în memoria colectivă, și oricâte generații ar trece, rămân la fel de tineri. Când îl citești pe Nichita, sau pe oricare alt poet ori scriitor, nu faci decât să îl readuci la viață, să stai cu el de vorbă, el vorbește prin tine. La fel ca un șaman care intră în transă și începe să vorbească cu spririte din altă lume, și noi atunci când lecturăm un scriitor, intrăm într-un fel de transă, devenim pentru câteva clipe posedați de spiritul scriitorului, ne pierdem sinele și trupul de oameni, ca să ne reîntrupăm în cuvânt.

Eu cred că un om este ceea ce își aduce aminte despre sine însuși, bunăoară eu mă consider pe mine ceea ce îmi aduc aminte că sunt. De asta uneori oamenii sunt în aperență schimbători sau în mod diferit, pentru că de fiecare dată îți aduci aminte alte lucruri despre tine însuți.

       Pe 13 decembrie 1983 murea Nichita Stănescu. Uitându-mă pe zilele de naștere și moarte ale lui Nichita, am observat că destinul său a fost dominat de cifra 3. S-a născut 31 martie 1933, a murit pe 13 decembrie 1983, și a avut 3 soții. Nu știu nimic despre numerologie, nu am citit nici Kabala, dar acest lucru trebuie sa aibă o semnificație aparte. Nichita Stănescu, poetul nostru drag (apelativ pe care Nichita îl folosea când făcea referire la Eminescu), a fost într-adevăr special. După cum mulți spun, poet simbolist, deși am observat că în poezia lui regăsim și influențe suprarealiste, asemănătoare cu lirica lui Sorescu și Gellu Naum, Nichita a trăit poezia cum nici un al poet nu a făcut-o. Pentru mine Nichita a fost mai mult decât un poet, a fost un filozof al poeziei, căci la fel de bine cum scria poezie, Nichita putea să scrie și texte de o adâncă profunzime filozofică deși într-o manieră uneori amuzantă sau chiar hilară. Am observat acest substrat filozofic al gândirii lui Nichita Stănescu din nenumăratele interviuri pe care le-a acordat de-a lungul timpului Televizunii Române, dar și din câteva volume de idei, dacă le putem spune așa, un soi de proză scurtă, unde Nichita, cu talentul său, reușește să ne surprindă prin ușurința cu care își trece în proză ideile poetice.

Fiecare poet dacă nu se consideră că este un foarte mare poet, mai bine să se lase de scris că induce în eroare publicul. Când scrii o poezie, să crezi că o scrii pe cea mai bună poezie care s-ar putea scrie vreodată. Dacă nu ai această credință să te lași să scrii poezie. Fiecare poet este cel mai mare poet!

       Întotdeauna m-am întrebat cum se ajunge la genialitate. Există oameni de talent și oameni de geniu. Omul de talent este cel care participă la actul artistic numai în măsura în care este inspirat și nu face din asta un mod de viață. În schimb geniul, trăiește fiecare moment al vieții contopit cu propria creație, și oricât ar încerca să se explice nu va reușii niciodată, pentru că el și creația sa sunt unul și același lucru. Nichita nu a fost om, el a fost poezie, la fel cum artistul desăvârșit, artistul genial, din momentul în care și-a dedicat întreaga existență creației, nu mai este om ci un demiurg al creației.

       Nichita nu mai este printre noi, a murit de ciroză hepatică într-o zi de iarnă, într-un București mizer și cenușiu, în care oamenii mureau de frig în apartamente, iar o sticlă de vodkă era mană cerească, te făcea să uiți cât îți este de foame. Ce putem înțelege din dependența lui Nichita pentru sclipirea nocivă a alcoolului – măcar dacă suferi, suferă cu un scop și fii creativ.

Sunt zile în care îmi doresc să mă simt rău doar ca să am ce scrie (Oben).

Odihnește-te în pace Nichita, acolo, lângă steaua Canopus.

Reclame

3 gânduri despre “Pe 13 decembrie murea Nichita Stănescu

  1. l-am notat, chiar o să ma uit la el, mai ales că în această perioadă sunt într-o frenezie cinematografică, cred că am downloadat în jur de 200 de filme… îți recomand și eu unul pe care l-am văzut de curând și care m-a emoționat profund, Detachment, cu Adrien Brody, poate că l-ai văzut, dar este o capodoperă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s