Anton Cehov – despre educație

          Textul de mai jos nu îmi aparține, l-am descoperit din întâmplare acum ceva timp pe internet, mi s-a părut mai mult decât interesant, astfel că l-am salvat în calculator și îl redau în întregime aici, cu mulțumirile de rigoare celui care l-a postat prima dată și celui care a realizat traducerea din limba rusă.


*

          Cum poate fi definit un om educat? La această întrebare a încercat să răspundă și scriitorul Anton Cehov într-o scrisoare pe care i-a trimis-o fratelui sau Nikolai, un pictor talentat, dar cu multe slăbiciuni, care își nesocotea măiestria și ducea o viață dezordonată. Autorul rus a sintetizat opt însușiri pe care orice persoană educată ar trebuii să le aibă, printre acestea numărându-se și onestitatea sau altruismul.

Scrisoare către Nikolai

          Mi te-ai plâns adeseori că “nimeni nu te înțelege”. De asta nu s-au plâns nici măcar Goethe și Newton. S-a plâns numai Hristos, dar El nu vorbea despre propria persoană, ci despre învățătura Sa. Toți te înțeleg perfect. Dacă nici măcar tu nu te înțelegi, nu-i învinui pe ceilalți.

          Te asigur că, în calitate de frate și apropiat al tău, te înțeleg și din tot sufletul te compătimesc. Toate calitățile tale eu le cunosc foarte bine, le apreciez și am cel mai adânc respect pentru ele. Eu, dacă vrei, ca dovadă că te înțeleg, pot să ți le enumăr.

          După mine ești bun, prea bun aș zice, mărinimos, nu ești egoist, te împarți până la ultimul bănuț, sincer. Îți sunt străine invidia și ura, ești ingenuu, îți este milă de oameni și animale, nu ești meschin, nu ești ranchiunos, ai încredere în semenii tăi. Ai fost înzestrat de sus cu ceva ce nu are toată lumea: ai talent. Acest talent te situează deasupra a milioane de oameni, deoarece la 2.000.000 de oameni le revine un pictor.

          Talentul te situează mai presus: chiar dacă ai fi fost broască râioasă sau țestoasă și atunci te-ar fi respectat, pentru că talentului i se iartă totul. Ai un singur neajuns. De la el ți se trag toate problemele. Defectul tău e lipsa totală de educație. Iartă-mă, desigur, dar veritas magis amicitiae (adevărul mai presus de prietenie).

          Ideea e că viața are propriile condiții. Pentru a te simți ca peștele în apă într-un mediu de intelectuali, pentru a nu fi străin în mijlocul ei și să nu te apese, trebuie să fii binecrescut. Talentul te-a adus în acest mediu, îi aparții, dar…te atrage în afara lui și trebuie să balansezi între publicul cultural și locuitorii de vizavi. Își pune amprenta și proveniența din clasele de jos. E greu să o învingi, deosebit de greu.

Oamenii educați, în opinia mea, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. Ei respectă personalitatea umană, de aceea sunt întotdeauna indulgenți, blânzi, amabili, îngăduitori. Ei nu se răscoală din cauză că le lipsește un ciocan sau o bucată de gumă de ras pierdută; locuind cu cineva, ei nu fac din asta o favoare și la plecare nu zic: “cu dumneavoastră e imposibil de trăit”. Ei iartă și gălăgia și frigul și carnea arsă și iuțimea și prezența în locuința lor a persoanelor străine.
  2. Nu sunt compătimitori numai cu cerșetorii și pisicile. Ei suferă și pentru ceea ce nu se poate vedea cu ochiul liber.
  3. Ei respectă proprietatea altora și de asta își plătesc datoriile.
  4. Sunt curați la suflet și le este frică de minciună ca de foc. Nu mint nici măcar în privința fleacurilor. Minciuna este jignitoare pentru cel ce o ascultă și îi scade respectul față de cel care o spune. Ei nu pozează, se comportă pe stradă la fel ca acasă, nu aruncă cu praf în ochii celor mai mici. Nu sunt flecari și nici indiscreți atunci când nu li se cere. Din respect pentru urechile celorlalți, ei adesea tac.
  5. Ei nu se depreciază pentru a obține compasiune și ajutor de la ceilalți. Nu cântă pe strunele altor suflete, pentru ca drept răspuns, aceștia să ofteze și să-i răsfețe. Ei nu spun: “pe mine nu mă înțelege nimeni!”.
  6. Nu sunt vanitoși. Nu se lasă atrași de strălucirea diamantelor false, nu țin să facă cunoștință cu celebrități, nu se entuziasmează de primul întâlnit la “salon”. Nu caută să fie cunoscut în toate berăriile.
  7. Dacă au talent, îl respectă. Pentru asta sunt gata să sacrifice liniștea, femeile, vinul, agitația.
  8. Ei caută să-și cultive simțul estetic. Nu pot să adoarmă îmbrăcați, nu admit ca peretele să aibă crăpături pline de ploșnițe, să respire aer murdar, să pășească pe podeaua plină de scuipat și nu se mulțumesc cu mâncarea pregătită la lampa de gaz. Ei încarcă să-și înnobileze și să-și stăpânească instinctul sexual. În această privință, ei sunt educați și deloc vulgari. (…) Ei nu fac abuz de vodcă. Nu miros dulapurile, deoarece știu că nu sunt niște porci. Ei beau doar când sunt liberi sau la ocazii alese, pentru că au nevoie de o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

          Și încă multe altele. Așa sunt cei educați. Pentru a crește mai sus de nivelul mediu, în care ai rămas prins, nu este deajuns să citești numai din Pickwick și să înveți pe de rost monologul lui Faust. Nu este de ajuns să pleci în Yakimanka (un cartier din Moscova) pentru ca peste o săptămână să fugi de acolo.

          Aici este nevoie de muncă neîntreruptă, zi și noapte, să citești necontenit, să studiezi, voință. Trebuie prețuită orice oră. Călătoriile în Yakimanka și înapoi nu te vor ajuta. Trebuie să renunți la modul tău de viață definitiv și să cotești brusc. Vino la noi, sparge sticla de rachiu și apucă-te de citit!

Citat-Anton-Cehov

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s