Poezia Haiku

     Acum ceva timp, citesc un articol – https://pressone.ro/haijin/ – despre un român, un simplu profesor de limba română din provincie, care este considerat cel mai mare (deși nu mă împac bine cu astfel de superlative) scriitor de haiku din România. Haiku sau Haijin este un stil de poezie apărut în Japonia acum multă vreme, care se diferențiază de poezia clasică sau modernă, prin câteva caracteristici fundamentale – în primul rând poezia scrisă in gen Haiku nu trebuie să aibă mai mult de trei versuri, să aibă ca motiv întotdeauna natura, iar cele trei versuri să nu depășească șaptesprezece silabe. Deasemenea poezia trebuie să conțină două imagini și o concluzie care ajuta la juxtapunerea lor. Exemplu de Haiku.

un iaz vechi

o broască sare în el

– sunet de apă.

sau

violete –

cât de prețioase

pe o cărare de munte.

     Observăm că, concluzia este pusă fie la începutul versurilor, fie la final, sau în unele cazuri chiar la mijloc.

     Aceste reguli de scriere, au fost modificate în urma manifestului Haiku de la Tokyo din 1999, unde s-a decis să se permită scrierea de Haiku și în formă de câte patru versuri, fiecare putând să aiba câte patru, șase, sau opt silabe, dar nu mai mult de șaptesprezece în total, cu toate că și această regula a celor șaptesprezece silabe se mai poate încălca, în funcție de limba în care este scrisă poezia. Mai multe detalii găsiți aici – https://leedee.wordpress.com/haiku/. Eu mai aflasem câte ceva despre această modalitate de a scrie poezie, de pe pagina de Youtube – The School of Life (recomand), unde auzisem despre Matsuo Basho și filozofia Zen. Acesta este considerat părintele poeziei Haiku, dar și al unor concepte și filozofii de viață care au schimbat profund societatea japoneză. Printre acestea, poate cel mai important concept, este cel ce se numește wabi-sabi. Wabi însemnând sadisfacția pe care o putem obține în simplitate și austeritate, iar Sabi, aprecierea a ceea ce este imperfect. Aplicând acest concept de wabi-sabi, ajungem la starea de liniște profundă, Karumi (ușurare). Matsuo Basho mai vorbește si despre Muga, un alt concept de inspirație Zen, care înseamnă pierderea cunoștinței de sine, o completă detașare față de lumesc, care este benefică pentru că ne perimte să ne eliberăm de drama pe care o trăim ca ființe incomplete și de dorințele noastre. Se aseamănă foarte bine cu filozofia indiană a detașării, starea de Nirvana sau Moksha.

     În orice caz, consider stilul Haiku, o extraordinară modalitate de a exprima în foarte de puține cuvinte un întreg univers poetic. Regula celor șaptesprezece silabe este o adevărată provocare pentru scriitorul de Haiku. Acest gen de poezie a devenit foarte cunoscut, și la îndemâna tuturor oamenilor, tocmai din această cauză, se vehiculează că există la nivel mondial peste zece milioane de scriitori, amatori sau nu, de poeme Haiku. Păi dacă sunt zece milioane de poeți Haiku, mi-am spus, mai strică să fie încă unul? Și așa am scris primele mele poezii Haiku.

*

noaptea în parc

vremea trece

trece și viața

– se crapă de ziuă.

*

o sală de concert

violoncelul cântă

– lacrimi pe obraz.

*

statui vivante

ciclul vieții și al morții

– meditație.

*

noaptea la țară

greierii cântă

– ce simfonie!

*

sfânta liturghie

miros de tămâie

– duminica la țară.

*

cât de gustoasă

mămăliga caldă

pe măscioara de lemn.

*

liniștea nopții

te îmbie suav

la reflecții profunde.

*

lucernă proaspăt cosită

– miros puternic

de verde.

*

muzică în surdină

clarobscur în colțul camerei

– lectură plăcută.

*

scrâșnet din dinți

lovitură de ciocan

– migrenă.

*

cimitir părăsit

o lumânare aprinsă

– fircă de moarte.

*

clopote bat

vreme ploioasă

– înmormântare.

*

angoasa:

ce bine că e

doar o stare pasageră.

*

frământări metafizice

gândurile zboară

– deschid o carte.

*

deschid ochii

o nouă zi

– ce bucurie!

*

foc în sobă

– pisica toarce

dar nu știe să țeasă.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s