Patru tipuri de dialoguri antice – dialectic, sofistic, eristic, și maieutic. Din înțelepciunea greacă. (Interpretare porprie)

               Există unii oameni care găsesc inspirație în orice, alții care nu găsesc inspirație oricât s-ar străduii, iar alții care pur și simplu nu caută să aibă inspirație, pentru că aparent nu au ce face cu ea. Inspirația nu le folosește la nimic, nu le satură foamea și nici nu le potolește setea. Eu unul sunt un avid căutător de inspirație, de locuri și de oameni care să mă inspire, care să trezească în mine idei, pe care mai apoi să le aștern pe hârtie pentru…pentru posteritate! Spre norocul meu, am întâlnit de-a lungul calătoriei mele prin viață, oameni și locuri care m-au inspirat, și care continuă să o facă. Le mulțumesc pe această cale. Acum câteva zile discutam cu un amic despre cultură, despre clasificarea făcută de Noica culturii, despre faptul că putem citii cărți, autori sau culturi, și despre cum ne îndruma marele filozof român să pornim pe calea spcialzării în cultură. Într-un final am ajuns la cultura greacă, unanim acceptată ca fiind prima și cea mai importantă cultură de tip occidental. De aici ne-am avântat în domeniul filozofiei și al dialogului filozofic. Timpul a fost scurt, dar am reușit în cele din urmă să intrăm pe tărâmul fermecat al dialecticii. Nu am finalizat discuția, dar ideea mi-a rămas întipărită adânc în minte, și după ce am întors subiectul pe toate fețele într-un profund dialog interior, am ajuns la următorele concluzii:

               Doi oameni nu pot discuta în contradicție ci în contradictoriu. În contradicție te poți afla doar tu cu tine, e un lucru bine de știut atunci când ne propunem să definim sau mai degrabă să înțelegem mai bine termenul de dialectică. Din punctul meu de vedere, există patru tipuri de dialog pe care le folosim în viața de zi cu zi:

  1. Dialogul de tip dialectic (nici eu nu cunosc adevărul, nici tu nu cunoști adevărul, el se află între noi). Acesta presupune dialogul contradictoriu dintre doi interlocutori, ce se află pe poziții similare în ceea ce privește cunoașterea sau deținerea unui adevăr. Între ei nu există diferență de clasă, origine, sau statut social, chiar dacă interlocutorii pot provenii din medii sociale diferite. În acest tip de dialog, nici unul dintre partenerii de discuție nu deține un adevăr absolut, scopul dialgoului fiind acela de a-l descoperii împreună sau de a fi mai aproape de acesta. Cu alte cuvinte, nici eu nu știu, nici tu nu ști, atunci hai să descoperim împreună.

  2. Dialogul de tip sofistic (tu nu cunoști nimic, eu cunosc tot, adevărul e la mine). Acesta presupune ca unul dintre interlocutori să dețină (să susțină că deține, pentru că în filozofie nimeni nu deține Adevărul) un adevăr. Astfel nu se mai discută în contradictoriu, iar sofistul încearcă prin mijloace și tehnici de persuasiune să își impună propriul adevăr. Dialogul de tip sofistic este practic o anulare a ideei de dialog, pentru că în acest caz se trece de la dialog la monolog (și în câte situații nu ne-am aflat chiar noi, în care partenerul de discuție lasă impresia că știe tot, și nu ascultă părerea celorlalți). Sofiștii erau în Grecia antică cei care susțineau că dețin orice adevăr, nu era nevoie decât să fie întrebați, iar ei își ofereau serviciile contra cost. Sofiștii erau maeștrii ai retoricii, ai discursului pompos, și ai aparențelor.

  3. Dialogul de tip eristic (și eu zic că cunosc, și tu zici că cunoști, dar eu nu cred că tu cunoști, și nici tu nu crezi că eu cunosc – fiecare cu adevărul lui). Deși termenul de eristică nu este foarte exact definit, el este adesea asociat cu cel de sofistică, dar și cu cel de dialectică. Presupune discutarea în contradictoriu, dar și a controversa, a pune în dificultate înțelegerea logică. Consider că dialogul de tip erisitc face referire la discuția în contradictoriu de pe poziții similare, ca în cazul dialecticii, diferența dintre eristică și dialectică constând în faptul că în cazul eristicii, ambii interlocutori susțin că dețin un adevăr, și așa apare controversa – cine deține adevărul defapt? Eu sau tu? Nici unul dintre noi nu este dispus să cedeze, eu vreau să îmi impun adevărul meu, tu vrei să îl împui pe al tău. Acest tip de dialog este probabil cel mai răspândit, mai răspândit chiar și decât cel de tip sofistic, pentru că în zilele noastre toți oamenii susțin că ei dețin adevărul, și nu acceptă sa fie contestați.


  4. Dialogul de tip maieutic (amândoi cunoaștem adevărul, dar nu ne dăm seama). Acest tip de dialog este dialogul maestru – ucenic, prin excelență. Maieutica fiind o tehnică inventată de Socrate pentru a scoate la suprafață adevărul din interlocutorii săi, prin întrebări și răspunsuri dibace fără ca el să cunoscă adevărul în prealabil. Adevărul este în noi, el trebuie doar ajutat să se nască, sa iasă la suprafață, să fie moșit, la fel cum femeia care naște are nevoie de moașe care să asiste la naștere. Este o metodă prin care atât maestrul cât și ucenicul descoperă un adevăr ascuns în propria ființă. Dialogul de tip maieutic se asemănă foarte mult cu cel de tip dialectic, în ambele cazuri interlocutorii pornesc de la același nivel al necunoașterii adevărului, diferența dintre ele constând în faptul că în cazul dialogoului maieutic, există un interlocutor care pune întrebările necesare pentru dezvăluirea adevărului. Este un dialog bazat exclusiv pe interogații, în care spre deosebire de dialogul dialectic, nu se discută în contradictoriu. Este un dialog, dacă putem spune, simbiotic, sau bazat pe simbioza dintre interogator și cel care răspunde, ambii parteneri de discuții având avantaje egale – cel care întreabă profită de răspunsul primit, răspuns la care altfel nu s-ar fi gândit singur, iar cel care răspunde profită de întrebările primite, pe care altfel nu și le-ar fi putut pune singur.


    fotografie – Georgiana Gîrboan – https://www.facebook.com/girboangeorg

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s