Alimentația (partea 1)

Câte ceva despre alimentație și stil de viață

Nouă zecimi ale fericirii noastre ne vin numai din sănătate, Arthur Schopenhauer

Alimentația, acest bau-bau al secolului XXI. Toată lumea vorbește de ea, toată lumea dă sfaturi, toată lumea a devenit expertă peste noapte în alimentație, cure și diete. Marea problemă a acestui domeniu nu este că toată lumea discută te miri ce, ci fapul că lumea discută de alimentație în 90% din cazuri dintr-un singur considerent, și anume slăbitul. Lumea apelează la o alimentație sănătosă numai în măsura în care aceasta le poate aduce o pierdere în greutate într-un timp cât mai scurt cu putință. Astăzi există o adevărată industrie de suplimente alimentare, de fructe și legume minune care evident nu se găsesc în țara unde se face reclamă, ci numai într-o zonă izolată de pe o insulă și mai izolată dintr-o țară care nici nu știai că există. Apar astfel tot felul de rețete, ale căror denumiri și combinații stârnesc râsul – milk shake din germeni de grâu verde cu lapte de nuci braziliene și alge marine din oceanul atlantic, acesta este doar un exemplu. Aceste rețete sunt propuse de către niște nutriționiști picați parcă de pe lună, ăștia ar fi în stare să consume și brânză de iepure atâta timp cât e ceva nou și nemaiauzit.

35beyoncekale2302a

Eu unul am pornit acum câțiva ani, nu prea mulți, pe calea alimentației sănătoase din considerente care nu țin nici de aspectul fizic, nici de greutatea corporală, ci țin exclusiv de sănătatea organismului și a mintii. A fost un moment de trezire, care nu știu exact când și cum s-a declanșat, dar pot spune că am devenit peste noapte conștient de pericolele la care oamenii se supun zi de zi, prin ceea ce consumă. Lipsa totală de informare, indolența cu care oamenii tratează ce alimente introduc în organism, m-a determinat să duc o adevărată luptă atât cu mine cât și cu cei din jur, în încercarea mea de a îi face și pe alții conștienți de pericolul ce îl reprezintă o alimentație proastă. Bineînțeles, să încerci să convingi pe cineva că ceea ce mănâncă îi poate aduce într-o zi moartea, mult mai devreme decât s-ar fi așteptat, reprezintă o muncă de sisif, și am renunțat de mult la ea. M-am gândit că cel mai bine este să mă pun eu la punct cu alimentația, și apoi, observând modificările care intervin asupra propiului organism, să dau și sfaturi. Și credeți-mă, chiar intervin modificări atât la nivelul organismului cât și la un nivel mai înalt, acel al psihicului, și nu bat câmpii când spun că alimentația sănătoasă îți însănătoșește atât trupul cât și mintea, și e posibil chiar să devii mai inteligent. Nu am făcut nici un studiu, dar cred cu tărie că cineva care consumă în fiecare zi fast-food, gen McDonalds, KFC sau shaorma cu de toate, mai bagă și câte doi litrii de cola și câte un energizant, pe lângă faptul că este bolnav, nu mă aștept să fie nici foarte deștept. Ar trebuii făcut un studiu la nivel mondial, care să determine câți oameni au o alimentație sănătosă și câți nu, și să se compare câți dintre ei au studii superioare, au preocupări intelectuale, au un IQ ridicat, etc. Ca un exemplu, în ultimii ani în România rata promovării la examenul de bacalaureat a fost în cădere liberă, și consider că alimentația a jucat un rol important în asta, pe lângă tâmpirea care vine odată cu utilizarea ultimelor tehnologii în materie de telefoane, tablete etc. Oamenii devin din ce în ce mai proști datorită faptului că mănâncă din ce în ce mai prost, fără îndoială!

junk-food

Tinerii din ziua de azi nu mai știu ce este aia o mâncare gătită, un fruct sau o legumă, singura legumă cunoscută de ei este cartoful prăjit. Am rămas șocat când am văzut un documentar pe BBC realizat de celebrul Jamie Oliver în școlile gimnaziale din Marea Britanie. Jamie, care a pornit o campanie de conștientizare a pericolului ce îl reprezintă alimentația proastă în rândul copiilor, a mers în mai mult școli cu câte un coș de legume, și a făcut un test. Le-a prezentat copiilor câte o legumă din coșul respectiv, aceștia trebuind să recunoscă despre ce legumă este vorba. Spre surprinderea tuturor, copiii britanici de 10-12 ani, nu au fost capabili să recunoască nici o legumă, nici măcar banalul cartof, nu mai vorbesc de legume ”complexe”, precum țelina, vânăta sau conopida, toate acestea li se păreau copiilor niște plante extraterestre cu care Jamie venise să-i otrăvească. Așadar, pericolul este prezent, este real, situația este dramatică! Dacă pentru tine ca adult nu faci nimic în această privință, poți măcar să le oferi copiilor tăi o alimentație sănătoasă. Să nu ne mirăm de ce apar la copii tot felul de boli nemaiauzite până de curând la copii, scleroze, retard mintal, cancere, etc. Alimentația joacă un rol important în prevenirea unor astfel de boli.

Alimentatia-sanatatea-dinti-copii

Există anumite reguli în alimentație care trebuiesc aplicate, reguli de bază, pe care ar trebuii să le cunoască și un amator în domeniu. Oricine ar trebuii să știe că un aliment supus la procese termice își pierde din propietăți, că băuturile răcoritoare carbogazoase sunt otrăvuri la sticlă, că mezelurile și produsele semi-preparate sunt printre cele mai nocive alimente pe care omul poate să le consume, că mâncarea fast-food te ucide încet și sigur, că zaharul rafinat este un criminal ascuns în toate așa zisele gustări delicioase, sau că orice aliment care a fost pasteurizat sau rafinat nu mai prezintă beneficii pentru organism. Pe lângă aceste idei de bază, pe care toți oamenii ar trebuii să le cunoască, fiecare dintre noi putem aprofunda problema, și vom descoperi că există multe alte otrăvuri ascunse, că până și banala franzelă pe care românii o consumă în cantități industriale, are păcatele ei, și este plină de E-uri. Însă avem alternative, există dacă știm să căutăm alternative sănătoase. Cam atât pentru prima parte, pe parcurs voi aprofunda, și în următoarele articole voi veni cu sfaturi de amator pentru o alimentație simplă, sănătoasă și ieftină, din propria experiență.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s