Trend off!

4.Chiar în privința culturii, care cere cheltuieli mai însemnate, trebuie să existe măsură. La ce bun nenumărate biblioteci cu grămezi de cărți, când stăpânul lor abia ajunge, în toată viața să le parcurgă titlurile? Prea multe carți nu te învață ci te împovărează. E cu mult mai folositor să te dedici câtorva scriitori decât să te risipești prin toți. 5. Au ars la Alexandria 40.000 de cărți. Să laude cine vrea acest monument falnic al belșugului regal. Titus Livius îl numește adesea capodoperă a rafinamentului regilor și a dragostei lor de cultură. N-a fost nici una nici alta, ci mai curând un lux cu masca culturii; dar nici măcar atât, căci au fost adunate doar ca spectacol. La fel cei neștiutori, lipsiți de orice cultură, păstrează cărțile nu ca pe unelte de învățătură, ci ca podoabe ale sufrageriei. Deci când cumpărăm cărți s-o facem pentru dorințele noastre nu ca să luăm ochii cu ele. […]7. Chiar la cei mai lipsiți de dragoste pentru lectură, vei găsi orice carte de retorică sau istorie, în rafturi înălțate până la tavan. În ziua de azi, pe lângă băi și terme, biblioteca apare în casă ca un decor nelipsit. Aș fi mai îngăduitor dacă greșeala ar izvorî din patima studiului. Dar toate aceste opere de geniu, însoțite de imaginea autorului, au fost adunate cu atâta zel doar spre a fi etalate ca podoabe de perete. (Seneca, Scrieri filozofice alese, p.93)

Despre cititul ca trend (rezumat)

(datorită faptului că textul pe care vroiam să îl postez era de o întindere mult prea mare pentru ca cineva să îl parcurgă în întregime)

 • Există de ceva vreme o tendință spre citit. Bibliotecile sunt pline, librăriile sunt pline, târgurile de carte sunt pline, lansările de carte sunt neîncăpătoare, și cu toate acestea, nivelul de cultură al societății este în cădere liberă. Unde sunt oamenii aceștia care se delectează cu atâta lectură? Ei bine, cei care citesc, citesc cărți proaste, deci citesc degeaba.
 • De ce citim noi oare? Ca să părem mai interesanți, ca să ne îmbogățim viața sau ca să pierdem timpul? Din păcate, cei mai mulți citesc pentru că e în trend.
 • Cum și-a pierdut cititul din valoare? Paradoxal, devenind o activitate răspândită, devenind o îndeletnicire a maselor.
 • Acum se petrece exact opusul a ceea ce trebuia să se întâmple, în loc ca cititul să devină mijlocul prin care masele îndobitocite de oameni găsesc un sens al vieții, găsesc o valore, ceva ce pot aprecia cu adevărat, găsesc informații și cunoaștere, el, cititul, a devenit un diamant în mâna unor maimuțe. Cărțile cu adevărat de valoare zac pe rafturi de anticariat, în timp ce un autor cel mult mediocru, reușește să vândă milioane de volume din nu știu ce trilogie științifico-fantastică, sau pseudo-dramă. Se vând titluri aberante, care nu atrag decât prin coperțile viu colorate și numărul de premii câștigate de autor, pe care editorul a avut grijă să le treacă pe prima pagină, cu majuscule. Forme fără fond. Maculatură. Aceste non-sensuri, au prețuri exorbitante, preț care trebuie plătit nu pentru conținut, ci pentru copertă, defapt 80% din prețul cărții este coperta, 10% este numele autorului, 5% premiile pe care le-a câștigat, și restul de 5% este conținut propriu-zis
 • În mintea unor domnișoare care au descoperit de curând cititul, numărul de pagini dintr-o carte reflectă cu acuratețe numărul de neuroni din creierul cititorului.
 • Trendul a ucis cititul! Mult și prost, cantitatea a luat locul calității!
 • Priviți cu atenție câți cetățeni care circulă cu metroul citesc o carte în drum spre serviciu. Foarte mulți, surprinzător de mulți. Atât de mulți încât la un moment dat o firmă de telefonie se folosea de acest lucru pentru a își promova produsele – rețeaua celor care citesc la metoru –  și pac, toți cei care erau în rețeaua respectivă s-au simțit oarecum datori față de furnizorul de servicii. Toți s-au pus pe citit nu glumă. Dar nu pentru că ar fi stimțit peste noapte o nevoie acută de cunoaștere, ci pentru că era în trend.
 • Îmi spunea un prieten la un moment dat că știa pe un tip care avea nobilul obicei de a-și arunca din bibliotecă toate cărțile care nu arătau bine, și de a le păstra doar pe cele care erau impecabile, ca să se vadă bine.
 • E la modă să umblii în cercuri înalte, la săli mari de concerte și spectacole, dar să nu ai habar de ce se prezintă acolo. La fel este și cu cititul în ziua de azi, ca la maraton, important este să participi.
 • Eu zic așa, citește doar dacă simți cu adevărat că ai această necesitate, citește doar dacă te macină propria existență, doar dacă vrei să ieși din mediocritate și ignoranță.
 • Apreciez o carte scrisă în orice altă perioadă mai puțin secoul XXI. Pentru că secolul XXI nu este decât (sau cel puțin așa a început) un secol al mercantilismului, al reclamei și al manipulării. Toți vor să facă bani, nu contează din ce, chiar și din cărți, iar dacă asta merge, de ce nu.
 • Nu credeam că voi trăi să remarc următorul aspect al modernității – cititul să ajungă un trend, precum colanții, poșeta Louis Vuitton și ochelarii supradimensionați la femei sau precum pantalonii mulați, tricoul cu decolteu și epilatul total la „bărbați” …
 • Dragi cititori de mucava, nu vă mai cheltuiți banii aiurea pe cărți doar ca să păreți interesanți, mai bine îi dați pe țigări și coca-cola, măcar așa nu vă mai chinuiți și vă simțiți și bine.
Reclame

3 gânduri despre “Trend off!

 1. Ce pornit ești, domnule Marius! :)) E bine că lumea citește. Părerea mea. Oricum, oriunde, oricât. Dar știi care e baiul? Că citesc tot ăia care sunt interesați de evoluție, într-o oarecare măsură. Nu citesc urangutanii cu pițipoance pe post de accesorii. Nu citesc oamenii care ar avea cea mai mare nevoie de cunoștințe. Dar lucrul ăsta e valabil de când lumea, nu de ieri, de azi. Sunt multe de zis referitor la cititul ca trend. E clar că sunt și domnișoare care citesc ca să se dea ceea ce nu sunt, dar chiar și din niște cărți ca Twilight sau ceva în genul au de învățat. Își antrenează imaginația, învață cuvinte noi, măcar o expresie și tot e un câștig. Că se vând cărțile cu coperți faine, nu-i o noutate. Oamenii reacționează mult mai bine la frumos, e în firea noastră. În final, se cern de la sine cititorii pasionați de cei rătăciți pă trend. :)) Interesant articolul, oricum! Mai aștept așa ceva din partea ta. 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s